30 Nisan 2011 Cumartesi

İncelemelerden kurtulmak için fırsat!

Kamuoyunda af yasası diye bilinen 6111 sayılı Torba Yasası malumunuz üzerine 25.02.2011 tarihinde hayatımıza girmiş olup uzatma olmadığında 2 Mayıs 2011 tarihinde sona erecektir.Bugünlerde kanunun yürürlülük süresinin uzayacağı yönünde basında yoğun bir kanı mevcut olmasına rağmen her ihtimale karşı kamu borçlularının ve mükelleflerin biran önce gerekli yerlere başvurmalarında fayda bulunmaktadır.

Kamuoyunun, bu yasanın daha çok borçların yapılandırılması ile ilgili kısmıyla ilgilendiğini yine basında yeralan haberlerden izlemekteyiz. Ancak basında yeterli düzeyde yerbulamayan ve bu yasanın en önemli ayaklarından bir tanesini oluşturan diğer bir husus ise matrah artırımıdır. Bu kısma girmeden önce vergi incelemesi nedir onu tanımlamakta fayda bulunmaktadır. Vergi incelemesi; kısaca tarh edilmesi ve ödenmesi gereken verginin doğru olup olmadığı yönünde Vergi idaresinin mükelleflerin defter ve belgeleri üzerinde yapmış olduğu araştırmadır. İnceleme neticesinde eksik tarhiyatın yapıldığı yönünde bir tespitin olması durumunda mükelleflerden vergi aslı, vergi aslının bir katı tutarında olan vergi ziyaı cezası ve vadesinden tahakkuk tarihine kadar gecikme faizi aranmakta; bu da mükellefleri maddi anlamda çok büyük sıkıntılar içine sokmaktadır. Bu incelemeler neticesinde Türk Ceza Kanun’unun suç saydığı fiillerin mevcut olması durumunda ayrıca ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Vergi incelemeleri cari dönem dahil geçmişe yönelik olarak 5 yılı kapsamaktadır. Yani 2011 yılında mükellefin 2006-2007-2008-2009-2010 ve 2011 yıllarına ilişkin hesapları vergi idareleri tarafından herzaman incelenebilir. Herhangi bir dönemde vergi incelemesine tabi tutulmuş mükellefler de tekrar incelenebilir. Halihazırda defter ve belgeleri incelemede olan esnaflarımızın ve incelenmesi ihtimal dahilinde olan tüm esnaflarımızın zordurumda kalmamaları veyahut yarın inceleme esnasında biz bu yasayı niye kaçırdık dememeleri için mutlaka 2 Mayıs’a kadar hem Gelir Vergisi ( şirketler için Kurumlar Vergisi) hem de KDV yönünden mutlaka matrah artırımında bulunmaları gerekmektedir. Sadece Gelir vergisi yada KDV için matrah artırımında bulunulması mükellefleri incelemeden kurtarmamaktadır. Maddi yönden sıkıntı yaşayanların bilmesi gereken bir husus da vergi incelemelerinden kurtulmak için matrah artırımının olması yeterli olup bu vergiler için ödenme şartı aranılmamaktadır.

Anılan yasaya göre sadece sahte belge düzenleyenler ile defter ve belgeleri yok edenler matrah artırımından yararlanamayacaktır. Ancak sahte belge düzenleme fiili; vergi incelemesi raporuna dayanması gerektiğinden dolayı bu hüküm de dayanıksız kalmaktadır. Bu nedenle tüm mükellefler (sahte belge düzenleyenler dahil) matrah artırımında bulunabileceklerdir. Matrah artırımında bulunan mükelleflerin defter ve belgeleri incelenemeyeceğinden dolayı işledikleri fiilller (sahte belge düzenleme gibi) tespit edilemeyecek ve bu kişiler de hem vergi incelemelerinden hemde diğer suçlardan kurtulabileceklerdir.

Ramazan TAŞKIN

Vergi Denetmeni

alıntı

http://www.adanailkhaber.com/haber/914-ekonomi-incelemelerden-kurtulmak-icin-firsat.html