15 Haziran 2011 Çarşamba

Vergi Denetmenleri Mali Oligarşiden Rahatsız

15 Haziran 2011 Çarşamba 14:09

Seçim öncesi başlayan ve yeni kurulacak hükümet döneminde hayata geçirilmesi planlanan Maliye Bakanlığı içerisinde yer alan vergi denetim elemanları olan Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenlerinin aynı çatı ve ünvan altında birleştirilerek, vergi denetim birimlerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarında, vergi denetim elemanlarının ''Vergi Denetim Kurulu'' adı altında örgütlenmesi planlanıyor.
Konuyla ilgili çeşitli internet haber sitelerinde bu konuda Maliye Bakanlığı Maliye Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörleri Başkanlığında yeniden yapılandırmaya dönük bir huzursuzluk yaşandığına ilişkin haberler yer aldığı görülmektedir.
İnternet Sitemize Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan bir başka denetim birimi olan Vergi Denetmenleri tarafından gönderilen ve bugünlerde medyada yer alan haberlere cevaben hazırlandığı anlaşılan metni aynen yayınlıyoruz.

‘‘Sayın Başbakanımızın talimatıyla vergi denetim birimlerinin yeniden yapılandırılması ve vergi denetim elemanlarının ''Vergi Denetim Kurulu'' tek çatı ve tek ünvan altında örgütlenmesi için yapılan çalışmalar tamamlanmıştır. Sayın Bakanımız Ali Babacan yapmış oldukları açıklamada, Vergi Denetmenleri, Hesap Uzmanları, Maliye Müfettişleri ve Gelirler Kontrolörlerinin tek çatı ve tek ünvan altında toplandığını ve hazırlanan kararnamenin Sayın Başbakan’a sunulacağını belirtmişlerdir.
Mevcut vergi denetim yapısının çarpıklığı; vergi denetiminin ticarileştirilmesinden beslenenler ile oluşturulan ortak ranttan pay alanları ortaya çıkarmış, bu yapı nedeniyle adil ve modern bir vergi sistemi kurulamamıştır. Neredeyse her yıl vergi reformu adı altında düzenlemeler yapılmasına karşın ne güçlü bir gelir idaresi ne de adaletli bir vergi sistemi oluşturulabilmiştir. Maalesef, bireysel çıkar ve arzular, meslek taassubu her zaman önde tutulduğu için, bu güne kadar ülkemizde etkin bir gelir idaresi ve etkin bir vergi denetim sistemi oluşturulamamıştır. O kadar ki; Maliye Bakanlığı kurulları; mesleki taassubu ve bireysel çıkarları ülke çıkarlarının önünde tutarak oluşturdukları ticari rant düzeninin ve mevcut çarpık yapının devamı için Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla tüm ülkenin çıkarına oluşturulan adil bir vergi denetim sistemini hedefleyen ve vergi denetim birimlerinde tek çatı ve tek ünvanı öngören kararnameye karşı Sayın Başbakanımızı ve Hükümetimizi “özel sektöre” geçmekle tehdit etmektedirler.
Esasen, vergi denetiminin güçlendirilmesi, vergi denetim birimlerinin birleştirilmesinden geçmektedir. Bu kapsamda hazırlanan kararname ile; Maliye Bakanlığı’nda bürokrasiye hâkim grupların imtiyaz ve menfaatlerini bırakmaması nedeniyle süregelen bürokratik oligarşiyi sona erdirmek, vergi denetimini güçlendirmek, kast sistemini kırarak,liyakat sisteminin getirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca; Vergi Usul Kanunu’nun 135. maddesinde inceleme yetkisi bakımından aralarında herhangi bir ayrım olmaksızın vergi inceleme elemanları olarak sayılan Vergi Denetmenleri, Hesap Uzmanları, Maliye Müfettişleri ve Gelirler Kontrolörleri Vergi Denetim Kurulu çatısı altında aynı unvanla birleştirilerek güçlü bir vergi denetim biriminin oluşturulması hedeflenmiştir.
’’

alıntı

http://www.haberiniz.com/yazilar/haber33804-Vergi_Denetmenleri_Mali_Oligarsiden_Rahatsiz_.html

14 Haziran 2011 Salı

Vergi denetiminde birleşme rahatsızlığı

Maliye Bakanlığı vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanmasına dönük çalışmalar sürüyor. Merkezi denetim birimleri, vergi denetmenlerinin de içinde yer aldığı 4'lü yapılanmaya karşı çıkıyor.

Saat: 10:57


Maliye Bakanlığında seçim öncesi başlayan ve yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan vergi denetim birimlerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarında, vergi denetim elemanlarının '' Vergi Denetim Kurulu'' adı altında örgütlenmesi planlanıyor.

Kurulun, halen Maliye Bakanına bağlı Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı ve vergi denetmenlerini bir çatı altında toplaması düşünülüyor.

Yeni yapılanmada da, 3'lü ve 4'lü birleşme alternatifleri üzerinde duruluyor. İlk alternatifte, Vergi Denetim Kurulunda, merkez ve taşra ayağı şeklinde ikili örgütlenme öngörülüyor. Merkezde, hesap uzmanları, maliye müfettişleri ve gelirler kontrolörleri birleşiyor. Bu 3 birim vergi müfettişi adını alarak, merkezi denetim birimini oluşturuyor. Kurulun taşra ayağını ise vergi denetmenleri meydana getiriyor.

İkinci alternatifte ise hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenleri 4'lü birleşmeye gidiyor. Burada merkezi denetim elemanları ile vergi denetmenleri ayrımı tümüyle son buluyor.


KURUL, KİME BAĞLANACAK?
Çalışmalarda, Vergi Denetim Kurulu'nun Maliye Bakanlığı mı, yoksa Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde mi kalacağı konusu da henüz netleşmedi.


Merkezi denetim birimleri, Kurulun, Maliye Bakanlığına bağlı bir birim olarak faaliyet göstermesini isterken, Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi denetimleri açısından Başkanlığa bağlı bir birime ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.

DENETİM BİRİMLERİNDE HUZURSUZLUK
Bu arada Maliye Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörleri Başkanlığında yeniden yapılandırmaya dönük bir huzursuzluk yaşanıyor.

Birimler, öncelikle mevcut durumun devamı yönünde tavır takınırken, tek çatılı bir yapılanmaya gidilmesi halinde vergi denetmenleriyle bir birleşme olmamasını istiyor.

Merkezi denetim birimlerine eleman alımında ve eğitim sürecinde çok hassas davranıldığını ifade eden merkezi denetim birimleri, yeni yapılanma konusunda şu değerlendirmelerde bulunuyor:


'' Vergi denetmenlerini de içine alan 4'lü birleşme, şu anki hizmetlerde ciddi sıkıntılara neden olur. Vergi Denetim Kurulunda merkez ve taşra ayağı ayrı ayrı olmalı. Müfettiş, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörlerinden oluşan merkezi yapı, şimdi olduğu gibi büyük mükellef incelemelerine odaklanmalı. Bugün miktar olarak vergi kaçağı en fazla büyük mükelleflerde görülüyor. Büyük mükelleflerin incelenmesi de belli bir ihtisas ve tecrübeyi gerektiriyor. Yabancı ülkelerde de, büyük mükellef ve küçük mükellef incelemeleri şeklinde ikili yapı var. Bu farklılık, aynı zamanda hizmetin de bir gereği.

Türkiye'de geniş yelpazesi olan küçük işletmelerde daha çok fatura ve belge düzenine dönük vergi denetimleri gerçekleştiriliyor. Denetimlerin dörtte üçünü de bu tür işler oluşturuyor. Ancak bu denetimler, çok vasıflı denetim elemanlarını da gerektirmiyor. 8-10 formatta eğitilen denetim elemanları, bu görevleri ifa edebiliyor. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı, çok sayıda vergi denetmeni ve yardımcısı alımına gitti.


Ülkemizde en büyük vergi kaybının görüldüğü büyük mükelleflerin denetiminde ise uzmanlaşmaya ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle Vergi Denetim Kurulunda, merkezi denetim elemanları mutlaka merkezde bırakılmalı, vergi denetmenleri de vergi denetiminin taşra ayağını oluşturmalı.''

ÖZEL SEKTÖRE KAÇIŞ OLUR
Merkezi denetim birimleri, dörtlü birleşme halinde, merkezi denetim elemanlarının moral, motivasyonlarının kaybolacağını ve özel sektöre kaçış başlayacağını da ileri sürüyor.

Yeni yapılanmada değerlerin korunarak, organizasyon eksikliğinin giderilmesini isteyen merkezi denetim birimleri, başarılı olan vergi denetmenlerine, özel bir eğitim sürecinden geçirildikten sonra, sınavla merkeze geçiş hakkı tanınabileceğini de ifade ediyor.


Denetim birimleri, yeni yapılanmaya gidilirken, denetim elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine ihtiyaç olduğuna da vurgu yapıyor.

Vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanmasına dönük çalışmaların sürdüğü Maliye Bakanlığı bünyesinde halen 170 dolayında maliye müfettişi ve 330 dolayında hesap uzmanı görev yapıyor. Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı Gelirler Kontrolörleri Başkanlığındaki denetim elemanı sayısı 360, vergi denetmeni ve yardımcısı sayısı da 4 bin olarak belirleniyor.

alıntı

http://www.gazeteport.com.tr/haber/37488/vergi_denetiminde_birlesme_rahatsizligi

13 Haziran 2011 Pazartesi

Maliyede Tek Çatı – Denetim Birimlerinin Birleşmesi

13/06/2011

maliyede tek çatı, maliyede denetimMaliyede Denetimin Birleşmesi

2011 Mart ayında çıkan yetki kanunuyla beraber bürokraside en çok konuşulan konulardan biri uzun süreden veri konuşulmakta olan maliyede denetim birimlerinin birleşmesi meselesi oldu. Her ne kadar maliyede denetimin başını çeken Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanlarından oluşan bürokrasi içindeki güçlü bir klik bu denetim birimlerinin birleştirilmesi tasarısına karşı çıksa da hükümet bu sefer kararlı gözüküyor.

Denetim birimlerinin birleşmesiyle ilgili tasarı daha önce hazırlandıysa da yine belli çevrelerin ayak diremesiyle raftan kalkmıştı. Bu tasarıya karşı neden bu kadar direnç olduğunu anlamak için Maliye Bakanlığı’nın yapısını ve bu yapı içinde denetim birimlerinin birbirleriyle olan rekabetini bilmek gerekiyor.

Maliye Bakanlığı Denetim Birimleri

Hiç kuşkusuz Maliye Bakanlığı içinde en güçlü meslek grubu denetim görevini yürütenler. Zaten uzman ve diğer kapsamdaki personel tarafından “kast” olarak nitelenen bu sistem sıkça eleştiriliyor. Denetim görevini yürütenler de kendi aralarında 4 gruba ayrılıyorlar. Bunlar:

Bu gruplar içinde en eskisi mazisi 1800′lere kadar dayanan, ilk adıyla Heyet-i Mümtaze, yani Maliye Teftiş Kurulu. Ondan sonra ise 1948′de kurulan ve günümüzde bu gruplar içinde en etkilisi olarak bilinen Hesap Uzmanları Kurulu geliyor. Onlardan sonra ise merkezi denetim birimlerinin üçüncüsü ve sonuncusu Gelirler Kontrolörleri Kurulu gelmekte. Bu üç gruptan ilk ikisi direkt olarak Maliye Bakanı’na bağlı olarak çalışırken, üçüncüsü olan Gelirler Kontrolörleri ise Gelir İdaresi Başkanı’na bağlı olarak çalışmaktalar. Bu üç Maliye merkezi denetim birimi dışında kalan ve en kalabalık olan grup ise Vergi Denetmenleri. Vergi Denetmenleri taşrada bulundukları illerin Vergi Dairesi Başkanı’na bağlı olarak, cirosu daha düşük olan işletmeleri denetleme görevini yürütüyorlar.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra şimdi gelelim bu tasarıyı kimin nasıl istediğine. Bu 4 gruptan ilk ikisi olan Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanları tasarıya karşı çıkarken, 3. grup olan Gelirler Kontrolörleri ilk iki grup ile birleşmek istiyorlar. İlk üç gruptan hiçbiri Vergi Denetmenleri ile birleşmek istemezken, denetmenler de doğal olarak bu gruplarla birleşmek istiyorlar.

Bu grupların ne istediklerinden bağımsız elbette önemli olan Başbakan ve hükümetin ne istediği. Kulislerde konuşulanlar bürokratik oligarşinin kırılmasına yönelik olarak gerekirse maaş ve özlük haklarında artırıma gidilerek denetim birimlerinin mutlaka birleştirileceği. Ancak bu birleşmenin taşrayı kapsayıp kapsamayacağı tasarının yeniden hazırlanma aşamasında netleşecek gibi gözüküyor.

alıntı

http://www.prohayat.com/2011/06/13/maliyede-tek-cati-denetim-birimlerinin-birlesmesi/