20 Kasım 2012 Salı

Erdoğan'ın gözüyle vergi denetimi


Okan Müderrisoğlu

okanm@sabah.com.tr   

Başbakan'ın "ince ayar" paket

 Maliye Bakanlığı'nın özellikle vergi denetimindeki yeniden yapılanması, "sancıları ile makul itirazları ile gönül kırgınlıkları ama daha çok ispat duygusu ile" belli bir yere oturdu.Şimdi gözler, Anayasa Mahkemesi'nin yapacağı değerlendirmede. Anlaşılan o ki Yüksek Mahkeme, bu hayati konuda "sistemi tıkayacak, beklentilerin yönünü değiştirecek ve belki de reformu sakatlayacak" nihai karar noktasında kılı kırk yarıyor. Esasen, kanun hükmünde kararnamelerle gerçekleştirilen değişimin ana hedefindeki tutarlılığa rağmen hukuki yönden sıkıntılı yönleri de bulunuyor...

Bütün bunlar, görünür gelecekte netlik kazanacak.
Ama benim yansıtmak istediğim husus, siyasi otoritenin güncel bakışı. Geçtiğimiz hafta Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna'yı kapsayan dış gezisinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ı izleme, farklı alanlardaki görüşlerini dinleme fırsatı buldum.
Başbakan, vergi denetimindeki yeni modele samimiyetle inanıyor. Hatta büyük umut bağlıyor. Üstatların itirazlarını yansıtma biçimi Başbakan'ı ikna edemediği gibi yer yer direnç gösterilmesi de rahatsızlık yaratmış. Bu yüzden olsa gerek bize dedi ki:
"Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri karşımıza dikildiler. Mesajlar gönderdiler. 'Felaket olur' dediler... Bize göre bu birleşme olunca A'dan Z'ye, büyüğünden küçüğüne denetim yapılacak. Çok büyük vergi kaçağı, vergi kaybı var. Nereden ve nasıl kaçırılıyor? Artık buna bakılacak..."

Sabah

Vergi Denetim Kurulu"nun Yeni Hizmet Binasını Açtı

Başbakan Erdoğan, Vergi Denetim Kurulu"nun Yeni Hizmet Binasını Açtı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı"nın yeni hizmet binasının açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Vergi verenlerin yüzde 85'ini kimler oluşturuyor diye baktığımızda bunlar malumunuzdur. Ama bunlar sağlıklı denetleniyor mu, sağlıklı denetlendiğine ben inanmıyorum" dedi.
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın yeni hizmet binasının açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Vergi verenlerin yüzde 85'ini kimler oluşturuyor diye baktığımızda bunlar malumunuzdur. Ama bunlar sağlıklı denetleniyor mu, sağlıklı denetlendiğine ben inanmıyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın Eskişehir Yolu üzerindeki Eğitim Merkezi ve Yeni Hizmet Binası'nın açılış törenine katıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte 'Hayırlı uğurlu olsun' diyerek açılışı gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, daha sora yeni hizmet binasına geçerek burada bir konuşma yaptı. Kendilerinin iktidara geldiği yıllarda toplanan verginin yüzde 85-86'sının faize gittiğini, geriye kalan yüzde 14-15'lik payın yatırıma gittiğini ifade eden Erdoğan, "Fakat yatırıma giderken de dönen fırıldaklar ayrı bir konu. Çünkü 5 liralık işi 1 liraya, 2 liraya yapmak var; bir de 5 liralık işi 10 liraya yapmak var. Bunlar da önemli. Orada da maalesef akıl almaz suistimaller söz konusuydu. Şimdi ise vergi gelirimizin yüzde 15-16'sı faize gidiyor, gerisi ise yatırımlara gidiyor. Bu yatırıma gidenlerin de ayrıca bereketi var. Yani şu 10 yıl içindeki yatırımlara baktığınız zaman, eğer burada bir yatırım bereketi varsa işte bunun altında bu yatıyor. Bunun daha ideal olması mümkün mü, daha ideal olacak" diye konuştu.

Geçmişte maliye camiasında 4 ayrı birim olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Yani denetim dediğimiz zaman 4 tane birim maliye camiamızın içinde adeta kendilerine ait bir kast sistemi oluşturmuşlardı. Bunu aşana kadar ben 6 yıl mücadele verdim. Bakın, 6 yıl. Kendi arkadaşlarım dahi zaman zaman bu işte karşıma çıktılar. Tabii hiçbirine inanmıyordum, inandığım tek şey vardı, burada bu iş tek başlı yürürse netice alırız, tek başlı yürürse bereket olur. Bir de bu camianın içine bizim birlikteliği, beraberliği, kardeşliği getirmek lazım" dedi.

"VERGİ VERENLERİN SAĞLIKLI DENETLENDİĞİNE İNANMIYORUM"

Başbakan Erdoğan, şu anki denetçi sayısının 4 bin 800 olduğunu fakat bunun yeterli olmadığını, bunun en az 10 bine çıkarılması gerektiğini belirterek, sağlıklı bir denetim mekanizmasının gerçekleştirilmesi için bunun gerekli olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, “Vergi verenlerin yüzde 85'ini kimler oluşturuyor diye baktığımızda bunlar malumunuzdur. Ama bunlar sağlıklı denetleniyor mu, sağlıklı denetlendiğine ben inanmıyorum. Daha sağlıklı denetlenir hale getirmemiz lazım. Sağlıklı denetlenir hale getireceğiz ki ülkemiz de bundan hakkını alsın” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, asıl vergi vermesi gerekenler üzerinde çalışma yapılması gerektiğine vurgu yaparak, “Ben bu işin üzerinde biraz kararlı duruyorum ve bunu siz değerli arkadaşlarımdan bekliyorum. Çünkü bu ülkede garip gürebanın, fakir fukaranın bir beklentisi var" dedi. Başbakan Erdoğan, denetmenlerin kilit bir konumda bulunduğunu söyleyerek, bu kuruma eleman alımının hızlandırılması gerektiğini söyledi.

"KİLİT SİZSİNİZ"

Konuşması sırasında Büyükşehir Belediyesi Kanunu’ndan da bahseden Erdoğan, kanunun yürürlüğe girme aşamasında muhalefetin karşı çıktığına vurgu yaparak, “Biz dertliyiz ama onların derdi yok” dedi. “29 büyükşehir belediyesinin Türkiye genelinde hitap ettiği nüfus yüzde 85 olacaktır” diye devam eden Başbakan Erdoğan, “Böyle bir noktaya geliyorsunuz. Bu yadırganır mı, öyleyse bizim milli bütçemizin güçlü olması lazım. Burada da dediğim gibi anahtar sizsiniz, kilit sizsiniz” ifadelerini kullandı.

Geçmişte birçok bankanın battığını, Ziraat Bankası’nın bile geçmişte batık olduğunu ama şuan Avrupa’nın en saygın bankaları arasında yer aldığını dile getiren Erdoğan, artık bakkal dükkanı açar gibi Türkiye’de banka açılmadığını kaydetti. Geçmişte bankaların akla hayale gelmeyen faizler verdiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Yahu bu değirmenin suyu nereden geliyor diye soran var mıydı, yok” dedi. İsim vermeden Cem Uzan'a gönderme yapan Erdoğan, “Ne oldu bak şimdi, bunun sahibi bu ülkede değil; kaçak ve farklı yerlerde saltanat sürüyorlar. Ve bu ülkeye dava açıyorlar. O dönemin siyasilerin de bunda vebali var” diye konuştu. Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle bitirdi:

Sizler inanıyorum ki bürokratik oligarşiyi de kıracaksınız arkadaşlar. Dünyada en büyük katliam, bürokratik oligarşidir. Bu bürokratik oligarşiyi sizler pratik yaklaşımlarla çözeceksiniz. Statükoya asla mahkum olmayacaksınız. Statüko otokratik bir yapıdır ekonominin içinde. Bunu yıkmamız lazım. Milletimiz için bunu yıkmamız lazım. Ve bu oligarşi bir felakettir, milletlerin felaketidir. Bunu hep birlikte yıkmamız lazım. Yani biz koltuğumuza oturduğumuz zaman burada birilerinin saltanatını sürdüreceğiz diye değil, tam aksine biz buralarda ‘milletime ne sağlarım, devletime ne sağlarım’ bunun hesabı içinde bunu yapmamız lazım. Pratik olarak hemen tık tık tık işi bitirip gerekli olan yere havale etmemiz lazım. ‘Bugün git, yarın gel’, artık bunların bizim kitabımızda yerinin olmaması lazım. Tam aksine hemen bakıp gözden geçirdikten sonra o anda bu iş bitiyorsa o anda bitir, kendisine teslim et. Çünkü ‘bugün git, yarın gel’ özgüveni de bitiriyor. Girişimcinin, yatırımcının hepsinin özgüvenini bitiriyor. Ama ben size inanıyorum, inşallah sizler bunu yıkacaksınız ve hep birlikte bunu yıkacağız ve ülkemizi 2023’te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içerisinde güçlü bir Türkiye olarak meydana getireceğiz.”

Başbakan Erdoğan, açılışta konuştu


Başbakan'dan Maliye'ye kast eleştirisi

 Başbakan'dan Maliye'ye kast eleştirisi

Başbakan'dan Maliye'ye kast eleştirisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte Maliye Bakanlığı içindeki yapılanmayı eleştirerek,
 ''Bir kast sistemi Maliye'nin içinde çalışıyordu. Gücenmek yok. Ben bunu aşabilmek için 6 yıl mücadele verdim''
dedi.

Erdoğan, ''Yatırımlar için petrol kuyularımız yok. Petrol kurullarımız olmadığına göre bu kayıtdışını kayıt altına almak için az önce bakanım bir oran verdi. Ben o oranın çok üstünde olduğunu düşünüyorum. Kayıt altına almak suretiyle, bu milletin hakkını kendine vermemiz lazım'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mali disiplinden 2013 yılında da taviz verilmeyeceğini belirterek, ''En son ABD'deki gelişmeleri de görüyorsunuz. Vergiyi, gidip kenar, köşedeki bir bakkal dükkanından almak, onların defterlerini alıp onları köşeye sıkıştırmak değil. Asıl vergi vermesi gerekenler üzerinde nasıl bir çalışma var. Önemli olan bu. İşte 'mali disiplin' derken ben bunun üzerinde de biraz kararlı duruyorum''dedi.

alıntı,
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/11/20/basbakandan-maliyeye-kast-elestirisi