20 Ağustos 2009 Perşembe

SADECE ADALET İSTİYORUZ

Biz Vergi Denetmenleri olarak,
Maliye Bakanlığının ve Gelir İdaresi Başkanlığının personeli olmaktan her zaman onur ve şeref duyduk.
Diğer denetim birimlerine göre sahip olduğumuz haklar düşük ve hatta olmamasına karşın, ülkemizin her yerinde görevimizi en iyi şekilde yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.

Elbette ait olduğumuz kurumu ülkemizin her yerinde en güzel şekilde temsil ettik, bundan sonra da edeceğiz. Ancak aradaki sevgi, saygı var olan sorunların, hatalı uygulamaların mevcudiyetini ortadan kaldırmamaktadır. Personeli ile hemen her konuda sorun yaşayan bir kurumun genel olarak başarılı olma şansı yoktur.

Bazı grupların kurumu sadece kendilerine ait görmesi sorunun ana nedenini teşkil etmektedir.
Bu durum, idare-personel ilişkilerine açık bir şekilde huzursuzluk olarak yansımaktadır. (Bulunduğu makamda, hiçbir grubun çıkarını düşünmeden, layıkıyla görevini yapanları tenzih ediyoruz.)
Vergi Denetmenleri, Gelir İdaresinin temel değerlerinin (Güvenilirlik, Adalet, Tarafsızlık, Etkinlik, Saydamlık, Sorumluluk Bilinci, Çözüm Odaklılık, Yetkinlik, Sürekli Gelişim, Katılımcılık) öncelikle personele uygulanmasını istemektedirler. Bu ortamda; yeterli geliri adaletli toplayabilecek ve mükellefe daha kaliteli hizmet sunabilecektir. Başka türlü nasıl "örnek bir idare" olunabilir ki!

Doğrusu yıllardır var olan sorunlara duyarsız kalınacağı yerde, çağdaş yönetim teknikleri kullanılarak, muhatapların görüşü, katkıları ve önerileri dikkate alınarak, kollektif çözüm yolları bulunabilir, huzursuzluk ortadan kaldırılırdı. Böylece, kamuoyuna yansıyacak sorun/sorunlar kalmazdı. Bunun için de öncelikle çağdaş yönetim teknikleri ve toplam kalite yönetimini uygulayamayan, personelle kavgalı bürokrat/bürokratların değiştirilmesi lazım gelmez mi?

Bakınız son günlerde yapılan rotasyon uygulamasına!

Rotasyonun Sorun Haline Getirilmesi:

Yıllardır rotasyon uygulamalarını işin içinden çıkılmaz hale getirenler, önerilere itibar etmeyen idarecilerdir. Bugüne kadar, çağdaş ve gereksinimleri karşılayacak, objektif, uygulanabilir, adil bir yönetmelik hayata geçirilememiştir. Ayrıca, mevcut yönetmelikler de çeşitli ve farklı uygulamalarla hayata geçirilmek suretiyle sorun kangren hale getirilmiştir. Yeri geldiğinde rotasyon silah yerine kullanılmak istenmiştir. Hâlihazırda yapılan tayinlere dayanak teşkil eden yönetmelik, iptal istemiyle yargıya taşınmıştır. Dava halen devam etmektedir. Çağdışı yönetmelik maddelerini ve iptal istemine ilişkin gerekçeleri lütfen inceleyiniz. -tıklayınız- Söz konusu yönetmeliği hazırlayanların niyetini ve hırslarını rahatlıkla görebilirsiniz. Yıllardan beri süren bu sorun, yeni anlayışlarla ve ancak rotasyona muhatap olanlarla birlikte çözülebilir. İşte o zaman, uygulama, fiiliyatta Gelir İdaresi Başkanlığının vizyonuna uygun olacaktır.

Rotasyon Uygulamalarından Bazı Örnekler:

• Anadolu Liselerine tercihler yapıldıktan sonra ve üniversite tercihlerinin son günü (tercihleri değiştirme şansı yoktur) tayinler öğrenilmiş olup, aynı gün tebliğ edilmiştir. Ailevi durumlar gözetilmeden yapıldığından, insani ve vicdani yönü yoktur.

• Antalya ilinde görev yapmış ve emekliye ayrılmış bir meslektaşımızın ataması Kahramanmaraş'a yapılmıştır. TAM BİR SKANDAL.

• Daha önceki tayinlere hukuki haklarını kullanarak dava açıp kazanan ve görev yerlerine dönen Vergi Denetmenleri (halen hukuki süreç devam ederken) tekrar rotasyona tabi tutulmuşlardır. Esasen bu durum, "Yargı kararlarını etkisiz hale getirme" işlemidir. Bu durum, işlemi yapanlar hakkında, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunma hakkı doğurur. Ayrıca, işlemi yapanlar hakkında tazminat davası açılabilir.

• Bürodaki iş yükü, iş devirleri ve yarım kalan işler düşünülmediğinden, tüm Vergi Denetmenleri Büroları çökmüştür. Örneğin; Ankara ilinden 104 Vergi Denetmeninin tayini çıkarak başka illere giderken, Ankara iline tayini çıkan Vergi Denetmeni sayısı sadece 30'dur. Bunun da üçü yardımcı olup, ikisi ise iç denetçilik kursuna katılacaktır. Bu durumda devredilmesi gereken iş sayısı hesap edilmemiştir. Zamanaşımı kapsamındaki işler ve kalan süre dikkate alındığında tam bir kaos yaşanmaktadır. Tüm bürolarda yaşanan gelişmeler, moral ve motivasyonu olumsuz etkilediği gibi, yapılan incelemeleri neredeyse durdurmuştur. Yazılan rapor sayıları düşmüş olup, her geçen gün hazine kayba uğramaktadır. Bu durum tayinlerin hesapsız yapıldığını açıkça göstermektedir.

• Daha önceki rotasyon uygulamaları sonucu açılan davalarda yargı kararlarının gerekçeleri dikkate alınmaksızın, geniş kapsamlı rotasyon uygulaması yapılmıştır. Bu durum, açılan davaların sayısını artırmaktan, boş yere harcırah ödenmesinden, maliyet ve işgücü kaybından başka bir şey getirmeyecektir. Ayrıca, rotasyonun adil uygulanmadığı tüm Vergi Denetmenlerince bilinmektedir.

• Bugüne kadar namusu ve şerefi ile devletine, milletine hizmet etmiş, 25 yıl ve üzeri görev yapmış birçok Vergi Denetmeni görev yaptığı yıl, kıdem, yaş ve talepleri gözetilmeden rotasyona tabi tutulmuştur.

• Dava konusu yapılan rotasyon yönetmeliğinin 15. maddesinde tebliğ süresi 5 gün ile sınırlandırılarak, idare ve Vergi Denetmenleri karşı karşıya getirilmiştir.

• Sorununu anlatmak isteyen Vergi Denetmenleri, maalesef Gelir İdaresi Başkanlığının kapısından içeri girememiştir. Vergi inceleme elemanının geçemediği kapıdan, mükellefler nasıl geçecektir!

• Böyle bir ortamın yaşandığı yerde Vergi Denetmen Yardımcılarını tutabilir misiniz? Acaba böyle bir kaygı taşınıyor mu? Temel eğitim kursunda (hızlandırılmış kurs) "Revizyon" dersini Gelir, Kurum ve VUK'dan önce gören başka vergi denetim birimi var mı? Gerçekten iyi eğitilmesi isteniyor mu?

Rotasyon uygulamalarına ilişkin daha birçok örnek gösterilebilinir.

Rotasyona Tabi Tutulan Vergi Denetmeni Sayısı:

Gelir İdaresi Başkanlığından 17.08.2009 tarihinde yapılan açıklamada; 2009 yılında tayini çıkan Vergi Denetmenlerinin sayısını 479 olarak verilmiştir. Ancak, daha önce tayini çıkıp da 2 yıl bekletilen ve şimdi tebliğ edilenlerin sayısını vermemiştir.

"Bir İlde Uzun Süre Kalınmasıyla Doğacak Baskıları Azaltmak İddiası":

Gelir İdaresi Başkanlığından 17 Ağustos 2009'da yapılan açıklamada, rotasyonun amacı "vergi denetim elemanının üzerine bir ilde uzun süre kalmasıyla doğacak baskıları azaltmak" olduğu belirtilmiştir. Eğer gerçek bu ise, o takdirde Ankara, İstanbul, İzmir'de görev yapan ve inceleme yetkisini biz Vergi Denetmenleri gibi aynı kanun maddesinden alan Maliye Müfettişlerinin, Hesap Uzmanlarının ve Gelirler Kontrolörlerinin de rotasyona tabi tutulması gerekmektedir. Kaldı ki, rotasyona tabi tutulan Vergi Denetmenlerinin büyük bir kısmı bu üç ilde görev yapmaktadır.

Neticede, Vergi Denetmenleri Derneği olarak amacımız, haklarımızı korumak ve yıllardır kangren haline gelmiş sorunların çözülmesini istemektir. Dolayısıyla Gelir İdaresi Başkanlığı insan kaynakları yönetiminin yeniden ele alınması gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Vergi Denetmenleri Derneği



Hiç yorum yok: