Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, KPSS'ye giren adayların neden
vergi müfettiş yardımcılığı mesleğini seçmeleri gerektiğine dair bir açıklama
yayımladı.
Hatırlanacağı üzere, 27 Mart 2013 tarihinde yapılan düzenlemede, mühendislik ve bazı fen edebiyat fakültesi mezunlarına da vergi müfettiş yardımcılığı sınavına girme hakkı tanınmıştır.
VDK: MÜHENDİSLİK MEZUNLARINA GEREKLİ EĞİTİMİ VERECEK ALT YAPIYA SAHİBİZ
Vergi Denetim Kurulunun yayımladığı bilgilere göre, Kurul güçlü altyapısı sayesinde mühendislik programlarından mezun kişilerin vergi incelemesi yapmak için gerekli niteliklere sahip olmasını sağlayacak durumdadır. Mühendislik programlarından mezun olmuş Vergi Müfettiş Yardımcılarına yönelik yoğunlaştırılmış muhasebe ve hukuk kursları verilmesi planlanmaktadır.
Mühendislik programlarından mezun olmuş Vergi Müfettiş Yardımcıları da diğer bölümlerden mezun olmuş meslektaşları ile aynı şartlarda çalışacak, vergi incelemesi yanında teftiş ve soruşturma görevlerini de yürüteceklerdir.
VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI İÇİN AĞUSTOS AYINDA BAŞVURU ALINACAK
VDK, vergi müfettiş yardımcılığı için 12-23 Ağustos 2013 tarihleri arasında internet ortamında başvuru alacaktır. Başvurabilmek için KPSS'nin herhangi bir puan türünden 80 ve üzeri almış olmak gerekmektedir. Sınav 28 Eylül 2013 cumartesi günü Ankara'da gerçekleştirilecektir.
A- MÜHENDİSLİK ALANI İÇİN YAZILI SINAV
1- Mühendislik mezunları
Mühendislik alanı için;
- Kimya- Malzeme Mühendislik grubu,
- İnşaat ve Yer Bilimleri Mühendislik grubu,
- Elektrik-Elektronik- Bilgisayar Mühendislik grubu,
- Makine- İmalat- Endüstri Mühendislik grubu,
olmak üzere 4 alanda yazılı sınav yapılacaktır.
2- Endüstri ve İşletme Mühendisliği mezunları
Endüstri ve İşletme Mühendisliği bölümlerinden mezun/mezun olabilecek adaylar, talep etmeleri halinde Siyasal Bilgiler- İİBF alanından yapılacak sınava katılabilecektir.
3- Eğitim, Fen ve Edebiyat fakültesi mezunları
Yine Eğitim, Fen ve Edebiyat fakülteleri ile bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilmiş yükseköğretim kurumlarının Matematik, İstatistik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilimleri ile Fen ve Teknoloji bölümlerinden mezun/mezun olabişecek adaylar, ÖSYM tarafından yapılacak Mühendislik Alanı sınavına katılmak şartıyla, başvuru yapabilecektir.
Yazılı sınav puanları, 100 tam puan üzerinden her bir alan için ayrı ayrı hesaplanıp, en yüksekten en düşüğe göre sıralandıktan sonra, atama yapılacak kadro sayısının %25'inin, iki katı kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır.
B- SİYASAL BİLGİLER- İİBF
Atama yapılacak kadro saysının yüzde 55'i bu alan mezunlarına ayrılmaktadır. Yazılı sınav puanına göre iki katı aday sözlü sınava çağrılacaktır.
C- HUKUK
Medeni, Borçlar, Vergi, Vergi Usul, Ticaret, İdare, Ceza Hukuku ile İdari Yargılama Usulü, Hukuk Yargılama Usulü, Ceza Muhakemeleri Usulü alanlarında yazılı sınav yapılacaktır.
Atama yapılacak kadro sayısının yüzde 20'si bu alan mezunlarına ayrılmaktadır. Yazılı sınavdaki en yüksek puanlı iki katı aday sözlü sınava alınacaktır.
NEDEN VERGİ MÜFETTİŞLİĞİ?
Vergi müfettişleri kamudaki müfettiş veya başmüfettişlik görevlerinin yanı sıra, kamuda üst düzey yöneticilik, özel sektörde de CEO ve Mali İşler Direktörü olarak görev alabilmektedir.
Ayrıca, meslekte 10 yılını tamamlayanlar, yapılan sınavda başarılı olmak koşuluyla Yeminli Mali Müşavir olabilmektedir. Yeminli Mali Müşavirliğe hak kazananlar bağımsız denetçi olarak da mesleklerini yürütebilmektedir.
Şuan için Gelir İdaresi Başkanlarının yüzde 100'ü;
Müsteşarların yüzde 83'ü,
Genel Müdür ve dengi unvandakilerin yüzde 87'si,
Daire başkanı ve dengi unvandakilerin yüzde 23'ü,
Müsteşar yardımcılarının yüzde 100'ü,
Genel müdür yardımcısı ve dengi unvandakilerin yüzde 44'ü,
Vergi müfettişlerinden oluşmaktadır.
Vergi müfettişleri mesleki hayatları sırasında, gittikleri özel yabancı dil kurslarının yüzde 60'ı Devlet tarafından karşılanmaktadır. Müfettişler yüksek lisans yapmaları amacıyla, belirlenen kontenjanlar dahilinde, 2 yıl süreyle yurt dışına gönderilmektedir. Bu sırada okul ücretleri ve harcıraha ilave olarak, maaşların yüzde 60'ı ödenmektedir. Son 10 yılda toplam 218 kişi yurt dışına gönderildi.
alıntı
http://www.memurlar.net/haber/372718/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder