17 Nisan 2008 Perşembe

vergi denetiminde tek çatı

BAŞARI İÇİN TEK ÇATI ŞART
Çarşamba, 16 Nisan 2008

Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Aykut GÜLEÇ, Maliye Bakanlığı bünyesindeki denetim birimlerinin birleştirilmesine yönelik yapılan çalışmalarla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Genel Başkan Güleç, şunları ifade etti:

“ Vergi Denetmenleri, hâlihazırda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı 29 ilde kurulan Vergi Dairesi Başkanlıkları’nda ve belirlenen denetim alanları neticesinde, tüm Türkiye’de vergi incelemesi, ayriyeten teftiş ve soruşturma yapmaktadırlar. Toplam sayısı 2799’dur. Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olmuş, en az 4 yıllık lisans diploması almış, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler fakülteleri ve dengi okullar mezunu olanlar arasından, tekrar yazılı ve sözlü sınava tabi tutularak seçilmektedir. 3 yıl süren yardımcılıktan sonra gireceği yeterlik sınavını verenler ve olumlu sicil alanlar Vergi Denetmeni olarak atanmaktadırlar. Vergi Denetmenleri; hesap uzmanları, maliye müfettişleri ve gelirler kontrolörleri gibi, vergi inceleme yetkisini 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 135 inci maddesinden almaktadırlar. Büyük küçük her mükellef aynı yetki ile kanunlar çerçevesinde Türkiye’nin her yerinde tarafımızca incelenmektedir. Vergi Denetmenleri, incelemelerin % 90’ını gerçekleştirmekte olup, toplam denetim gücünün % 80’ini oluşturmaktadırlar.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Cemil ÇİÇEK’in Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından yaptığı net açıklamaya karşın; halen bazı grupların ülkemizin her yerinde en zor şartlar altında görev yapan Vergi Denetmenlerini, gerçeklerle bağdaşmayan bahanelerle ısrarla yeniden yapılandırmaya dâhil etmeme girişimleri, bizler gibi kamuoyunca da şaşkınlıkla ve ibretle izlenmektedir. Bireysel çıkar ve arzular, meslek taassubu her zaman önde tutulduğu için, bu güne kadar ülkemizde etkin bir vergi denetim sistemi oluşturulamamıştır.

Sonuç olarak; denetim biriminin tek unvandan oluşması, merkez ve bölgelerden (taşra) oluşması, geçişlerin olması ve en önemlisi, mesleğe girişlerin sadece en alttan olması gerekmektedir. Zira böylece liyakat esası geçerli olacak olup, ülkemizin değişik yörelerinde tecrübe kazanmış ve halkımızı yakından tanıyan gençlerin önü açılmış olacaktır. Neticede; gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, gerçek manada başarı ve emek anahtar olacaktır.”

Hiç yorum yok: