4 Mayıs 2010 Salı

ilahi adalet Havuz sistemi geliyor vergi dairesi başkanları koltuğunu kaybedebilir

Havuz sistemi geliyor vergi dairesi başkanları koltuğunu kaybedebilir
Vergi gelirlerini artırmak için denetimlerini artıran Maliye, bu konuda altyapısını güçlendiriyor. Kurulların birleştirilmesi projesinin rafa kaldırılmasının ardından, teşkilat yapısına ilişkin sistem de değişiyor.

Maliye bürokratlarının üzerinde çalıştığı havuz sistemi modeli ile Gelir İdaresi yeniden yapılandırılacak. İdarenin bünyesinde bulunan daire başkanları, vergi dairesi başkanları ve Gelir İdaresi başkan yardımcıları havuza alınacak. Anayasa değişiklik paketinin ardından Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme ile havuza alınan üst düzey bürokratlar yeniden atanacak. Düzenleme kapsamında idarede görev yapan daire başkanlarının bazıları vergi dairesi başkanlığı veya başkan yardımcılığı gibi bir göreve atanabileceği gibi atamalarda daha önceki görevlerinin yanı sıra yeni birimlere de kaydırma yapılabilecek. 29 ildeki vergi dairesi başkanlarından biri farklı şehre atanabileceği gibi merkeze de çekilebilecek. Torba yasaya Plan Bütçe Komisyonu'nda eklenmesi planlanan maddeye ilişkin çalışma son noktaya geldi. Maliye'de en çok tartışmanın, Gelir İdaresi başkan yardımcılıklarında ve üç büyük ilin vergi dairesi başkanlarında yaşanması bekleniyor. Halen idarede bir başkan yardımcılığı görevi boş bulunuyor.

Öte yandan, kamuoyunda tartışma konusu olan vergi inceleme ve denetimleri belirli bir standarda kavuşuyor. İnceleme ve denetim standardıyla sadece vergi incelemelerine ilişkin ilke ve kurallar değil, inceleme öncesi ve rapor yazımına dönük standartlar da ortaya konulacak. İdarede çalışmalar devam ederken, Hesap Uzmanları Kurulu da inceleme ve denetim standartlarını belirledi. Kurul Başkanı Hadi Ekici, vergi incelemeleriyle ilgili uluslararası standartları da dikkate alan 'Vergide İnceleme ve Denetim Standardı' çalışması yaptıklarını söyledi. Çalışmada ABD ve AB uygulamalarının yanı sıra uluslararası kuruluşların standartlarının da araştırıldığını vurgulayan Ekici, "Ortaya kapsamlı inceleme ve denetim standardı çıktı. Biz, bu çalışmayı Maliye Bakanlığı'nın diğer denetim birimleriyle de paylaşmaya hazırız." dedi. ZAMAN
ANKARA ZAMAN

Hiç yorum yok: