20 Kasım 2012 Salı

Erdoğan'ın gözüyle vergi denetimi


Okan Müderrisoğlu

okanm@sabah.com.tr   

Başbakan'ın "ince ayar" paket

 Maliye Bakanlığı'nın özellikle vergi denetimindeki yeniden yapılanması, "sancıları ile makul itirazları ile gönül kırgınlıkları ama daha çok ispat duygusu ile" belli bir yere oturdu.Şimdi gözler, Anayasa Mahkemesi'nin yapacağı değerlendirmede. Anlaşılan o ki Yüksek Mahkeme, bu hayati konuda "sistemi tıkayacak, beklentilerin yönünü değiştirecek ve belki de reformu sakatlayacak" nihai karar noktasında kılı kırk yarıyor. Esasen, kanun hükmünde kararnamelerle gerçekleştirilen değişimin ana hedefindeki tutarlılığa rağmen hukuki yönden sıkıntılı yönleri de bulunuyor...

Bütün bunlar, görünür gelecekte netlik kazanacak.
Ama benim yansıtmak istediğim husus, siyasi otoritenin güncel bakışı. Geçtiğimiz hafta Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna'yı kapsayan dış gezisinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ı izleme, farklı alanlardaki görüşlerini dinleme fırsatı buldum.
Başbakan, vergi denetimindeki yeni modele samimiyetle inanıyor. Hatta büyük umut bağlıyor. Üstatların itirazlarını yansıtma biçimi Başbakan'ı ikna edemediği gibi yer yer direnç gösterilmesi de rahatsızlık yaratmış. Bu yüzden olsa gerek bize dedi ki:
"Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri karşımıza dikildiler. Mesajlar gönderdiler. 'Felaket olur' dediler... Bize göre bu birleşme olunca A'dan Z'ye, büyüğünden küçüğüne denetim yapılacak. Çok büyük vergi kaçağı, vergi kaybı var. Nereden ve nasıl kaçırılıyor? Artık buna bakılacak..."

Sabah

Hiç yorum yok: