28 Mayıs 2013 Salı

10 yılda kayıtdışı ancak yüzde 6 düştü

10 yılda kayıtdışı ancak yüzde 6 düştü

Vergi Müfettişleri Derneği 25. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur'un konuşmasında "10 sene evvel kayıt dışı ekonomi, Gayri Safi Milli Hasıla içerisinde yüzde 32'ydi. Bu büyük bir rakam. Bugün yüzde 26'lara düştü." dedi
Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, "10 sene evvel kayıt dışı ekonomi, Gayri Safi Milli Hasıla içerisinde yüzde 32'ydi. Bu büyük bir rakam. Bugün yüzde 26'lara düştü. 6 puan civarında bir düşüş söz konusu.
Ama bu yeterli değil" dedi.Vergi Müfettişleri Derneği 25. Olağan Genel Kurulu, Hilton Otel'de başladı. Genel Kurula, Cantimur, bazı milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Aykut Güleç, açılış konuşmasında, vergi denetiminde yeni döneme geçildikten sonra yapılan ilk genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulundu. 4 vergi denetiminin tek çatı altında birleştirildiğini anımsatan Güleç, "Bugün vergi denetimi çok daha güçlü" şeklinde konuştu.
Maliye Bakan Yardımcısı Cantimur, konuşmasında, "ailem" olarak tanımladığı Maliye Bakanlığı'nın çalışanlarına kapısının açık olduğunu ve bütün sorunlarını bildiğini belirterek, özellikle vergi müfettişlerinin sorunlarının büyük ölçüde çözüme ulaştığını söyledi. "Çok başlı" vergi denetimini "tek başlı" hale getirdiklerini ifade eden Cantimur, bunun işin başlangıcı olduğunu, daha kat edilecek çok yol olduğunu vurguladı.
Devlette en sağlam gelir kaynağının vergi olduğunu belirten Cantimur, "Bundan 10 sene evvel, 2002 senesinde topladığımız vergilerin yüzde 86'sı sadece faize gidiyordu. Ana paraya falan değil. Bugün işler tersine döndü, sadece yüzde 14'ü faize gidiyor. Bunu vatandaşa anlatmamız lazım. Yaklaşık 11 sene önce ödemiş olduğumuz faiz tutarı 50 milyar lira civarında, bugün faiz 44-45 milyar civarında. Azaldı. Bu imkanlar vatandaşlarımıza hizmet olarak döndü" diye konuştu.
"En büyük sorun kayıt dışı"
Maliyenin en büyük sorununun kayıt dışı olduğuna işaret eden Cantimur, sözlerini şöyle sürdürdü:
"10 sene evvel kayıt dışı ekonomi, Gayri Safi Milli Hasıla içerisinde yüzde 32'ydi. Bu büyük bir rakam. Bugün yüzde 26'lara düştü. 6 puan civarında bir düşüş söz konusu. Ama bu yeterli değil. Bugün bir birim kayıtdışının devlete maliyeti, alamadığı verginin maliyeti, yaklaşık 15 milyar lira. Eğer biz kayıtdışını makul seviyelere getirmiş olsak bütçe açığı değil, bütçe fazlası verebiliriz. Bugün kayıt dışı heryerde var. Kayıt Dışı ile Mücadele Stratejisi Eylem Planımız devam ediyor. Bu mücadele ne kadar başarılı olursa toplumun refahı da o kadar artacaktır."
Cantimur, vergi müfettişlerinin çalışma ortamlarının yeterli olmadığını bildiğini de kaydederek, bakanlığının bu konuya çözüm getirmek için çalıştığını belirtti.
Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Genel Başkanı Veli Sarıtoprak da Türkiye'nin sivil toplum konusunda pek iyi bir noktada olmadığını, Fransa'da 2,5 milyon olan dernek sayısının Türkiye'de sadece 92 bin olduğunu söyledi. Batılıların hakları ve fikirleri konusunda ellerini taşın altına koyduklarını vurgulayan Sarıtoprak, vatandaşların bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğine işaret etti.
Aykut Güleç, Genel Kurul'un açılışında konuşanlara günün anısına plaket sundu.
alıntı
http://ekonomi.haber7.com/gundem-veriler/haber/1030834-10-yilda-kayitdisi-ancak-yuzde-6-dustu

Hiç yorum yok: